Cum montez, intretin si lucrez cu un motofierastrau STIHL

MOTOFIERĂSTRĂU STIHL

MONTAJUL UTILAJULUI 

Motofierastrăul dvs. se livrează într-o cutie de carton care conține utilajul + șină + lanț +cheie bujie + șurubelniță reglare carburator + manual în limba română. 

Pentru a putea pune în funcțiune utilajul este nevoie să montați lama si lanțul.


Pasul 1: Pune componentele din cutie pe o suprafață curată și dreaptă!

STIHL-1.jpg


Pasul 2: Îndepărtează cu ajutorul cheiei de bijie capacul roții motrice!

STIHL-2.jpg

STIHL-3.jpg


Pasul 3: Reglează surubul de tensionare al lanțului astfel încât montajul lanțului să fie mai facil. Rotește în sensul invers al acelor de ceasornic!

STIHL-4.jpg


Pasul 4: Așează cu atenție lanțul pe șina de ghidare (pe lama). Folosește mănuși pentru a evita accidentarea în dinții ascuțiți ai lanțului! Pune cu atenție lanțul astfel încât dinții lanțului să fie orientate în același sens cu sensul de rotație! Vezi imaginile de mai jos!

STIHL-5.jpg

STIHL-6.jpg


Pasul 5: Agață șina înspre jos pentru a te asigura că lanțul intră correct în șanțul de ghidaj al șinei (al lamei)!

STIHL-7.jpg


Pasul 6: Pune șina împreună cu lanțul pe poziție și înfășoară lanțul pe rotița motrică. Împinge lama astfel încât prezoanele de prindere și botul întinzătorului de lanț să intre în orificiile dedicate.

STIHL-13.jpg


Pasul 7: Întinde cu grijă lanțul – nu foarte tare, pentru a putea pune cu ușurință capacul roții motrice.

STIHL-8.jpg


Pasul 8: Montează capacul roții motrice cu ajutorul celor două piulițe!

STIHL-9.jpg


Pasul 9: După ce ai pus capacul strânge cu mâna piulițele, NU CU CHEIA!

STIHL-10.jpg


Pasul 10: După ce ai strâns piulițele cu mâna (doar la simțul mâinii, astfel încât să fixați capacul pe prezoane), întinde cu cheia lanțul astfel încât toți dinții lanțului să intre în șina de ghidaj. ATENȚIE !!! Lanțul nu se strange foarte tare. Știți că este correct tensionat atunci când puteți trage cu mâna lanțul astfel încât să iese nu mai mult de 3 dinți din șină.

STIHL-11.jpg

STIHL-12.jpg


Pasul 11: Asigură-te că totul este prins perfect rotind manual lanțul pe șină!

STIHL-12.jpg


Acum este pregătit pentru următoarea etapă:

PUNEREA ÎN FUNCȚIUNE

 

    1. Citește cu atenție manualul de utilizare! Toate produsele STIHL vin însoțite de manual de instrucțiuni în limba Română și conțin toate aspectele importante pentru folosirea în siguranță și eficient al utilajului dvs.
    2. Poartă echipament de protecție! echipament corp cu protecție la tăiere - cască de cap cu protecție pentru ochi + antifoane pentru urechi.
    3. Dacă totuși te pricepi la astfel de unelte și consideri că manualul nu conține lucruri noi pentru tine , ține totuși cont că motorul are nevoie de alimentare cu combustibil în amestec . Asta înseamnă că va trebui să folosești benzină cu cifra octanică 95 în combinație cu ulei de amestec produs de STIHL. Acesta poate fi roșu (ulei mineral) sau verde (ulei sintetic). Uleiul verde îl puteți folosi pentru toate utilajele cu motoare în 2 timp de la STIHL, dar este obligatoriu să-l folosiți în cazul motoarelor 4mix (motoare cu supape). Evitați folosirea uleiului roșu STIHL pentru utilajele 4mix!

COMBINAȚIA CORECTĂ DE AMESTEC COMBUSTIBIL ESTE 1:50. ASTA ÎNSEAMNĂ CĂ LA 1L DE BENZINĂ VEI FOLOSI 20ML DE ULEI DE AMESTC STIHL. LA  2L DE BENZINĂ VEI FOLOSI 40ML DE ULEI DE AMESTEC, ȘI PROPORȚIA SE PASTREAZĂ.

ATENȚIONARE! EVITAȚI FOLOSIREA ALTOR ULEIURI DE AMESTEC, DECÂT CELE PRODUSE DE STIHL. Folosirea altor uleiuri decât cele recomandate poate duce la griparea motorului.

Atenție!!! NU lăsa benzina în rezervor pe perioade lungi de timp (mai mult de 2 luni). Benzina își pierde proprietățile, uleiul de amestec se depune și vei avea probleme cu pornirea și riști griparea motorului.

    1. Toate motofierăstraiele produse de STIHL sunt dotate cu 2 rezervoare. Unul pentru combustibilul în amestec (benzină + ulei amestec STIHL) și unul pentru ungerea lanțului și al șinei de ghidare. Fiecare rezervor este marcat corespunzător conform imaginilor de mai jos:

STIHL-14.jpg

Uleiul pentru ungerea lanțului și a șinei de ghidaj este de asemenea foarte important să fie un produs fabricat de STIHL. Un ulei de calitate protejază lanțul, șina, rotița motrică și le puteți folosi timp îndelungat.

5. PUNEREA ÎN FUNCȚIUNE A MOTOFIERĂSTRĂULUI DVS.

*PORNIREA LA SFOARĂ

În această situație e nevoie să urmărești pasii:

PASUL 1: ALIMENTEAZĂ CU BENZINĂ ȘI ULEI AMESTEC.

PASUL 2: ALIMENTEAZĂ CU ULEI PENTRU UNGEREA ȘINEI ȘI A LANȚULUI.

PASUL 3: ÎNDEPĂRTEAZĂ-TE LA CEL PUȚIN 2M DE LOCUL DE ALIMENTARE.

PASUL 4: ASIGURĂ-TE CĂ EȘTI ÎN SPAȚIU DESCHIS FĂRĂ OBSTACOLE ÎN JUR (AFARĂ ÎN AER LIBER, NICIODATĂ ÎN INTERIOR – PERICOL DE MOARTE PRIN INTOXICARE CU DIOXID DE CARBON EMIS DE ȚEAVA DE EȘAPAMENT).

PASUL 5: ASIGURĂ-TE CĂ IN APROPIERE NU SUNT OAMENI SAU ANIMALE.

PASUL 6: ASIGURĂ-TE CĂ FRÂNA DE MÂNĂ ESTE ACȚIONATĂ – ADICĂ ÎMPINSĂ ÎN FAȚĂ CĂTRE ȘINA DE TĂIERE. ACUM LANȚUL ESTE BLOCAT ȘI NU SE VA ROTI CÂND VEI PORNI MOTORUL.

STIHL-15.jpg

PASUL 7: AȘEAZĂ MOTOFIERĂSTRĂUL PE SOL EXACT CA ÎN IMAGINE.

STIHL-16.jpg

PASUL 7.1: DACĂ UTILAJUL TĂU ESTE DOTAT CU POMPĂ PENTRU AMORSAJUL CARBURATORULUI – APASĂ ACEASTĂ POMPĂ DE 3 ORI!

STIHL-17.jpg

PASUL 8: ACȚIONEAZĂ ȘI BLOCHEAZĂ PÂRGHIA DE ACCELERAȚIE! ACEASTĂ MANEVRĂ ÎNSEAMNĂ ACȚIONAREA CONTRACCELERAȚIEI + APĂSAREA ACCELERAȚIEI + DUCEREA PÂRGHIEI DE ȘOC ÎN ZONA CEA MAI DE JOS “POZIȚIA ȘOC” – CONFORM IMAGINILOR DE MAI JOS.

STIHL-18.jpg

STIHL-19.jpg

PASUL 9: ACȚIONEAZĂ SFOARA DEMARORULUI PÂNĂ CÂND MOTORUL VA DA UN RATEU DE PORNIRE. ÎN ACEASTĂ SITUAȚIE MOTORUL NU VA PORNI – ESTE DOAR O ETAPĂ PREGĂTITOARE PENTRU PORNIRE.

PASUL 10: PUNE PÂRGHIA DE ȘOC ÎN POZIȚIA “ȘOC INTERMEDIAR”. TRAGE LA SFOARĂ PÂNĂ CE MOTORUL PORNEȘTE! AȘTEAPTĂ 10-15 SECUNDE ȘI APASĂ ACCELERAȚIA – ÎN ACEST MOMENT PÂRGHIA DE ȘOC SARE SINGURĂ PE POZIȚIA DE LUCRU ȘI MOTORUL RĂMÂNE LA RELANȚI.

STIHL-20.jpg

PASUL 11: ELIBEREAZĂ FRÂNA DE MÂNĂ! ACUM ÎN MOMENTUL APĂSĂRII ACCELERAȚIEI LANȚUL SE ROTEȘTE ȘI POȚI TĂIA LEMNE.

STIHL-21.jpg

ATENȚIONARE!!! Nu tăia lemne folosind partea frontal a lamei – PERICOL DE ACCIDENTARE SAU MOARTE. În această parte a lamei, deoarece suprafața de contact cu lemnul este foarte mică, lanțul va crea un recul puternic și este posibil ca utilajul să ășece incontrolabil către corpul dvs.

Vezi mai jos poziția corectă de lucru! Observă poziția mâinilor pe mânere și poziția motofierăstrăului!

STIHL-22.jpg


*ÎNTREȚINERE

  1. După fiecare utilizare curățați cu atenție motofierăstrăul cu ajutorul unei pensule și al unei cârpe uscate.

STIHL-23.jpg

2. Demontează șina de ghidaj, lanțul și curate zona roții motrice și de prindere a șinei. De obicei această zonă se încarcă cu rumeguș și ulei. Se poate folosi de asemenea un spray pentru curățat și un lubrifiant. Găsiți aceste produse de obicei la distribuitorii autorizați STIHL din țară.

STIHL-24.jpg

3. Verifică și curate filtrul de aer după fiecare utilizare. De obicei este suficientă curățarea cu ajutorul unei perii fine sau suflarea cu ajutorul unui compresor de aer.

STIHL-25.jpg

4. Dacă utilajul nu va fi folosit pentru o perioadă mai lungă de timp

            - goliți rezervoarele de combustibil respective ulei de ungere

            - depozitați lanțul într-un recipient cu ulei de ungere (de obicei după tăiere, din cauza umidității din lemn lanțul va ruginii și va deveni rigid)

5. După o anumită perioadă (depinde de esența lemnului, umiditate, etc) lanțul nu va mai tăia corespunzător. Îți dai seama că lanțul este uzat și are nevoie de ascuțire atunci când rezidul de lemn rezultat în urma tăierii devine un rumeguș fin și nu mai este sub formă de așchii mici de lemn. Ascuțirea lanțului – se realizează cu ajutorul unei pile rotunde și al unei pile late. De obicei găsiți aceste produse la toți distribuitorii autorizați STIHL, în magazinele autorizate EURODINAMIC din sudul României.

Este posibil ca ascuțirea lanțului să ți se pară dificilă și greoaie, de aceea poți veni cu încredere într-unul din service-urile noastre autorizate pentru o ascuțire profesională cu ajutorul unui polizor special pentru lanturi de motofierastrau.

Produsul are o garanție de 2 ani pentru persoanele fizice și 1 an pentru persoanele juridice. Te așteptăm cu support de specialitate în magazinele și service-urile noastre autorizate. Vezi lista magazinelor dotate cu service AICI.


AVERTIZARE DE SIGURANȚĂ ȘI SECURITATE ÎN MUNCĂ

Atenție! Acest utilaj conține părți mobile în mișcare (lanț, roată motrică, etc), respective motor termic ce funcționează cu combustibil inflamabil. Asigurați-vă că ați citit manualul cu instrucțiuni, iar la punerea în funcțiune nu puneți în pericol oameni, animale, bunuri.

Asigurați-vă că în timpul exploatării nu există persoane, animale, bunuri pe o rază de cel puțin 10m de utilaj!

Motoarele termice funcționează pe bază de ulei de motor. Asigurați-vă că acest ulei nu ajunge în mediu (pământ, ape, etc). Adresați-vă instituțiilor autorizate care colectează astfel de substanțe, atunci când faceți schimburile de ulei!