Tocatoare de crengi si resturi vegetale – Solutia optima pentru o gradina curata si sanatoasa

Toti cei care posedam o gradina suntem preocupati in primul rand de aspectul acesteia, de sanatatea vegetatiei, precum si de ingrijirea solului. Cu totii stim ca atat primavara, dar mai ales toamna, gradina necesita o ingrijire mai atenta din partea noastra, iar una dintre operatiunile care trebuie intreprinse o reprezinta curatenia.

Toamna va trebui sa adunam frunzele cazute, resturile de crengi si alte resturi vegetale, acestea odata adunate pot fi folosite in continuare pentru beneficiul gradinii noastre, transformand aceste resturi intr-un compost ce va fi utilizat ulterior drept ingrasamant natural, iar pentru acesta avem nevoie de un tocator de crengi si resturi vegetale.

tocator crengi gradina

MOTOR TERMIC VS MOTOR ELECTRIC

Ca si la alte multe utilaje de gradinarit, solutia si caracteristicile cu care vin acestea sunt diverse. Una dintre caracteristicile principale cu care ne confruntam atunci cand dorim sa achizitionam un tocator de crengi si resturi vegetale, il reprezinta tipul de alimentare: benzina sau electric.

Tocatoarele de crengi si resturi vegetale bazate pe motor termic cu benzina sunt perfecte gradinilor mari, acestea au o putere mare(4-5 cai putere),  vor putea marunti cu usurinta crengi mai groase, se bucura de o portabiitate extinsa, putant fi asezate in orice colt al gradinii. Chiar daca acestea produc un zgomot mai intens decat cele electrice, noi va recomandam acest tip de tocator daca detineti si administrati o gradina de mare intindere. Un astfel de tocator pe benzina este acesta: http://agropro.ro/produs/5440-masina-de-tocat-resturi-vegetale-bio-50-bs/

Tocatoarele de crengi si resturi vegetale electrice necesita sa fie conectate in permanenta la o sursa de energie electrica, asadar daca acest lucru nu va deranjeaza si daca detineti o gradina de dimensiuni mici, atunci tocatoarele electrice sunt alegerea perfecta pentru tine.

Un astfel de tocator electric si anume VIKING GE 103 a fost testat de catre noi, a tocat cu succes atat resturi vegetale, dar si crengi de pana la 3 cm grosime.

COMPOST-UL, FERTILIZANTUL NATURAL OBTINUT IN URMA TOCARII

Compost-ul este considerat de experti cel mai valoros tip de ingrasamant natural, acesta introduce in sol diverse substante nutritive ajutand solul sa isi recapete vigoarea, implicit vegetatia va creste mai repede si armonios, va fi mai rezistenta la vreme si daunatori.

In mod natural compost-ul este format in cativa ani, insa prin intermediul tocatorului de resturi vegetale, acesta se poate obtine imediat si fara vreun efort special din partea ta. Un alt lucru care s-a demonstrat in urma analizelor ce s-a facut pe diferite tipuri de sol este ca acest tip de ingrasamant ce se afla la suprafata solului impiedica cu o treime evaporarea apei, asadar solul va fi mai hranitor decat cel care nu se bucura de un astfel de tratament.

Asadar pe langa tratamentul benefic pe care il oferiti gradinii prin intermediul compost-ului obtinut cu ajutorul tocatorului de crengi si resturi vegetale, veti reusi sa faceti si economie de bani, deoarece nu mai este nevoie sa achizitionati ingrasamant pentru sol, il veti obtine in mod natural chiar in propria gradina.

PANA LA URMA, AVANTAJELE SUNT CELE CARE FAC DIFERENTA

Asadar, care sunt principalele avantajele pentru care se merita achizitionarea unui tocator de crengi si resturi vegetale:

  • Economiseste timp si bani – Gradina poate fi curatata de unul singur, iar ingrasamantul obtinut este natural si gratuit;
  • Pot fi folosite si pentru tocarea furajelor pentru animale;
  • Creaza spatiu in gradina – Volumul mare de crengi si resturi vegetale sunt transformate intr-un compost tocat marunt;
  • Este usor de folosit si rapid.