The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Cu ocazia Sarbatorilor Pascale serviciul Relatii Clienti va fi indisponibil in perioada 18-21 aprilie 2025 iar comenzile plasate in aceasta perioada vor fi procesate incepand cu data de 22 aprilie 2025. Paste fericit!
Plantarea gazonului este unul din cele mai discutate subiecte in mod deosebit in perioada primaverii.Multa lume ii acorda o atentie speciala, dar oare cati dintre noi stim cu adevarat sa punem gazonul si apoi sa il ingrijim in mod corespunzator. Gazonul este unul din cele mai apreciate si dorite elemente din gradina, acesta nu trebuie sa lipseasca, indiferent ca avem o gradina de pomi fructiferi sau o gradina plina cu flori.
Este bine de stiut ca cea mai buna perioada pentru plantarea gazonului este primavara, respectiv toamna devreme.
Cel mai simplu si rapid mod de a avea spatiul verde mult dorit este sa-ti comanzi rulouri de gazon gata pregatite ce se pot pune intr-o zi cu o pregatire prealabila a terenului.
Va voi prezenta in cele ce urmeaza experienta proprie pe care am avut-o cu cei 100 de mp disponibili pentru gazon. Eu am optat pentru varianta clasica de insamantare a gazonului , unde rezultatele se vad dupa 2 luni, dar pretul platit este incomparabil mai mic si satisfactia lucrului facut cu mana ta nu se compara cu nimic.
Ca totul sa iasa perfect aveti nevoie de organizare si va voi descrie etapele pe care trebuie sa le parcurgeti :
1. PREGATIREA TERENULUI
In prima faza trebuie delimitata suprafata pe care o doriti acoperita cu gazon . Puteti face asta cu o sfoara si tineti cont de eventualele alei , terase, locul foisorului , etc. Este de preferat ca suprafata de iarba sa fie la acelasi nivel cu aleile sau cu terasele , aspectul estetic este mult mai definit si tunderea gazonului este mai usoara . In aceasta etapa va poate fi de ajutor o schita pe care o puteti face inainte de a va apuca de treaba , astfel aveti o imagine mai buna , de ansamblu si va puteti organiza mai bine gradina.
Daca pamantul are in compozitie foarte mult moloz sau resturi ramase in urma constructiei este de preferat sa inlocuiti acest pamant cu unul de gradina sau de padure . In cazul in care compozitia pamantului nu a fost afectata de materiale de constructii puteti incepe prin a prelucra intreaga suprafata cu ajutorul unei motosape sau a unui motocultor. Acesta va ajuta sa scapati de buruieni si veti avea un sol maruntit si suficient de afanat astfel incat sa puteti insamanta gazonul .In cazul in care ai nevoie de o motosapa sau un motocultor, noi iti putem oferi o gama variata de motosape sau motocultoare din care poti alege
Tineti cont ca e posibil ca solurile prea lutoase sa aiba nevoie de un adaos de nisip , si invers cele prea nisipoase sa aiba nevoie de turba . Oricum calitatea nutritiva a solului o puteti imbogati cu ingrasaminte pe baza de azot si fosfor speciale pentru gazon pe care le puteti gasi in comert ( va recomand sa cititi cu atentie instructiunile si sa respectati dozajul).
Inainte de insamntarea propriu-zisa este bine sa udati intreaga suprafata timp de 2-3 zile cate 20 min pe zi .
Dupa ce va asigurati ca pamantul este suficient de afanat nivelati cu ajutorul unei greble si a unui rulou . Daca nu dispuneti de un rulou special puteti folosi si un butoi de plastic sau metal umplut cu apa, exact cum am procedat si noi
2. ALEGEREA GAZONULUI SI INSAMANTAREA
Aveti acum posibilitatea sa alegeti dintr-o gama foarte variata de tipuri de gazon : gazon de trafic intens(se foloseste la terenuri de sport si este foarte rezistent la calcare), gazon de umbra , gazon de seceta(rezista mai bine la lipsa apei ), gazon rustic( poate contine in compozitie diferite flori mici de camp ) .
Dupa ce v-ati hotarat asupra tipului de gazon , folositi din nou grebla pentru a crea mici santuri in toate directiile. Imprastiati gazonul cat mai uniform cu ajutorul unui dispozitiv special sau o puteti face manual . Dupa ce ati asezat semintele pe sol mai treceti odata cu ruloul sau butoiul pentru a aseza foarte bine semintele in sol , evitand astfel posibilitatea ca semintele sa fie luate de vant ,spalate de o eventuala ploaie, sau mancate de pasari .
Odata terminate aceste operatiuni udati intreaga suprafata cu ajutorul unui aspersor .Pamantul va avea nevoie de umezeala in permanenta pana semintele vor incolti si se vor fixa bine in sol. Eu am udat pamantul de 2 ori pe zi cate 20 de minute , in fiecare zi pe perioada de vara .
3. TUNDEREA SI INTRETINEREA GAZONULUI
Primele fire de gazon pot sa apara dupa 2 saptamani in functie de nivelul de umezeala din sol si bineinteles de soare, un gazon sanatos are nevoie in egala masura si de apa si de soare .
Prima tundere o veti face cand firul de iarba atinge 10 cm si este destul de stabil in sol . Nu irigati gazonul cu o zi inainte de tundere , astfel evitati smulgerea firelor din pamant .
La prima tundere veti folosi o masina de tuns gazon cu cos colector si cutitul foarte bine ascutit ,pentru ca veti produce o cantitate destul de mare de iarba ce nu poate ramane pe sol, resturile vegetale ramase vor sufoca gazonul si va ingalbeni .
In opinia mea gazonul perfect are o inaltime de 4 cm , dar se poate tunde si mai scurt in functie de activitatile ce le veti desfasura pe covorul verde .
Dupa prima tundere gazonul nu mai are nevoie de apa in fiecare zi , ci de 3-4 ori pe saptamana , cu exceptia zilelor foarte toride cand se poate uda in fiecare zi. Daca gazonul are in permanenta apa la suprafata radacinile nu se vor lungi in cautare de apa si vor ramane firave si slab dezvoltate .Lipsa apei forteaza radacinile sa caute apa mai adanc in pamant , astfel veti avea un gazon mai puternic si mai rezistent .
Pentru cele mai bune rezultate tunderea gazonului se face o data pe saptamana si va recomand sa folositi o masina de tuns gazon ce poate fi dotata cu sistem “mulching” sau “kit de raspandire” mai pe romaneste(o astfel de masina de tuns iarba cu sistem mulching este Viking MB 443.1) . Acest sistem este format dintr-un cutit dublu si o carcasa speciala care inlocuieste cutitul clasic. Acestea transforma masina clasica de tuns gazon intr-o cositoare multifunctionala ce taie in particule foarte mici iarba si impinge restul vegetal la baza gazonului . In felul acesta obtineti cel mai bun ingrasamant natural si va garantez ca firele de iarba se vor inmulti rapid . Totodata ati scapat de excesul de iarba ce trebuie depozitat , si de golirea cosului care va intrerupe mereu din lucru .
Totusi pentru a putea pastra vigurozitatea gazonului cat mai mult timp si pentru a impiedica imbatranirea prematura a gazonului este indicat sa folosim un scarficator electric sau cu motor termic, asta daca aveti o suprafata mare, daca totusi aveti o suprafata mica, o grebla obisnuita ar trebui sa fie suficienta.
Astept opiniile voastre si de ce nu poze cu gazonul vostru proaspat amenajat. Gradini cat mai frumoase !